Skip to content Skip to footer
Žrtva ste ili svjedok

Što mogu učiniti ako?

Svako kazneno ili prekršajno djelo je specifično i uz njega se vežu određene posljedice. Ponekad se kod žrtava javljaju osjećaji koji ih potaknu da odluče ne prijaviti štetno djelo nadležnim institucijama.

Potrebno je istaknuti kako žrtva, neovisno da li je ili nije prijavio/la štetni događaj nadležnim institucijama, ima pravo na podršku i pomoć. Podrška i pomoć mogu se ostvariti kontaktiranjem besplatne i anonimne linije 116006 Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Također, postoje brojne organizacije civilnog društva diljem Republike Hrvatske kojima se mogu žrtve obratiti i ostvariti pomoć. Informacije o djelokrugu organizacija civilnog društva te kontakt podacima žrtve mogu dobiti na liniji 116006.

Postoji moralna obveza građana po kojoj su po saznanju o počinjenju kaznenog/prekršajnog djela dužni prijaviti isto nadležnim institucijama. Konačna odluka što će osoba koja ima saznanja o tome učiniti, neovisno o tome da li je svjedok ili žrtva, je na njoj samoj. Prijavom štetnog događaja omogućava se nadležnim tijelima da pokrenu postupak u kojemu počinitelj odgovara za počinjeno kazneno/prekršajno djelo. Ne prijavljivanjem počinjenog štetnog djela počinitelj ostaje na slobodi te ne biva pokrenut postupak protiv njega. Što učiniti u situaciji kada niste sigurni da li prijaviti štetno djelo ili ne?

Imate mogućnost anonimno i besplatno kontaktirati liniju Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja te porazgovarati o opcijama i mogućnostima. Na liniji ćete saznati informacije kako izgleda postupak nakon prijave te mnoge druge potrebne informacije koje su možda nejasne ili nerazumljive.

Štetno djelo možete prijaviti pozivom policiji na broj 192 ili na telefonski broj najbližoj policijskoj postaji. Također, kazneno djelo osim policiji možete prijaviti i državnom odvjetništvu. Za više informacija možete se obratiti besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broj 116 006.

Novosti i savjeti

Ekonomsko nasilje: uspostavljanje nadmoći uskraćivanjem financijskih sredstava
Svaki oblik nasilja u osnovi je težnja nasilnika uspostaviti određeni oblik kontrole i nadmoći nad žrtvom.
Što je to psihičko zlostavljanje djece?
Uz obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalnog rada, 15. ožujka, naše djelatnice i volonterke socijalne struke pisat će vam o različitim temama socijalnog rada.
Što je to emocionalno zlostavljanje?
TJEDAN PSIHOLOGIJE Psihologinja Kate Tia Divizić: Emocionalno zlostavljanje
0 minuta
Svakih 15 minuta jedna je žena u Hrvatskoj fizički zlostavljana.
0 žena
bile su žrtve ubojstava prošle godine. Njih 11 ubili su muškarci

22. rujna 2022. godine će se u sklopu projekta Josipov dom održati utrka za učenike srednjih škola.

22. rujna se ujedno obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a utrka je dio javne kampanje sa svrhom podizanja svijesti o neprihvatljivosti nasilja.

OTOK LOKRUM

22. rujna 2022.