Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Posljednjih godina značajno raste broj slučajeva nasilja u obitelji. Samo prošle godine zabilježeno je povećanje od 50 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Stoga je ponovno aktualizirana tema gradnje sigurne kuće na području te županije koja nema trajno rješenje gdje bi se mogle skloniti žrtve nasilja, uglavnom žene i djeca. Od prošle godine u tijeku je projekt gradnje sigurne kuće “Josipov dom”. Kakva je situacija danas i imaju li se gdje skloniti žrtve nasilja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji rekla nam je voditeljica projekta sigurne kuće “Josipov dom”, Nina Skurić.

-To će biti sklonište za žrtve nasilja u obitelji, žene i sve ostale žrtve nasilja u obitelji. Bit će izgrađen ne samo kao mjesto gdje se žrtve nasilja mogu skloniti i imati potpunu pristupačnost za svih uključujući i osobe s invaliditetom već će biti i mjesto gdje će se moći dobiti savjet i biti na pomoći žrtvama nasilja. Stručnjaci koje rade sa žrtvama nasilja bit će dodatno educirani kako bi mogli obavljati svoj posao što kvalitetnije. Postoji naravno i privremeno rješenje za sklonište žrtve nasilja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje aktivno radi. Tamo se mogu smjestiti žrtve nasilja – govori Nina Skurić i dodaje kako se svi koji trebaju dodatne informacije o privremenom skloništu za žrtve nasilja mogu obratiti na mail adrese info@sigurnakuca-dnz.hr ili pomoc@sigurnakuca-dnz.hr ili broj telefona 0916054668. Skurić podsjeća kako je u funkciji i besplatna linija nacionalnog pozivnog centra 116006.

Pozivom na nacionalni broj žrtve nasilja mogu dobiti emocionalnu podršku, ali i pravne savjete te praktične informacije. Mogu saznati kontakt telefone organizacija civilnoga društva koje im mogu pomoći, ali i kontakte institucija u kojima mogu ostvariti svoja prava.

Projekt Sigurne kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji financiran je europskim sredstvima i novcima iz državnog proračuna.
-Naš partner je Caritas dubrovačke biskupije koji će voditi tu sigurnu kuću. Projekt je vrijedan 11 700 000,00 kn, a 85% financiran je sredstvima iz Socijalnog fonda Europske unije, dok se ostatak plaća sredstvima iz državnog proračuna. Naime, Dubrovačko-neretvanska županija nije imala trajno već privremeno rješenje za sigurnu kuću pa je uz pomoć natječaja Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dobila sredstva za izgradnju trajnog rješenja izgradnje sigurne kuće.

U tijeku su edukacije socijalnih radnika i izgradnja međuresorne suradnju kako bi djelovanje sigurne kuće bilo što bolje provedeno.
-Bitno je sačuvati obitelj i žrtve nasilja. Za nasilje smo svi odgovorni i dužni smo ga prijaviti, pa se cijelo vrijeme odvijanja projekta koji je počeo u veljači 2021., a završava u kolovozu 2023. godine, provodi medijska kampanja i kampanja osvještavanja javnosti o problemima nasilja u obitelji. – napominje Skurić i dodaje:
-U tom smislu se radi i s djecom u školama na jačanju mentalnog zdravlja. I nesigurno ratno stanje u okruženju dodatno potiče probleme kod djece, pa vodimo računa o djeci i njihovim obrambenim mehanizmima s ciljem odupiranja svim vrstama ovisnosti.