Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nacionalni  dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, obilježen je u Centru za mlade Dubrovnik u organizaciji Upravnog  odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje i Povjerenstvo za ravnopravnost  spolova Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s učenicima Gimnazije Dubrovnik  i njihovom profesoricom.

Učenici Gimnazije Dubrovnik, Tijana Stojanović i Demian Vicelić prezentirali su podatke na temu nasilja koje su dobili anonimnim anketnim istraživanjem kod svojih vršnjaka, a njihova profesorica Suada Salčić održala je predavanje o korijenima nasilja i mogućoj prevenciji te je istaknula: – „Važno je educirati mlade da prepoznaju što je nasilje i da znaju koja su njihova prava kroz takve oblike ponašanja ugrožena i gdje mogu tražiti pomoć. Nasilje je nažalost prisutno i u onim oblicima ponašanja koje na početku ne prepoznajemo kao nasilje ili su toliko suptilni da ih smatramo dijelom kulture ili običaja. Nasilje nije samo fizičko već je prisutno na svim razinama društva, može biti verbalno i pojavljivati se u mladenačkim vezama. Godinama radimo program prevencije nasilja u mladenačkim vezama i educiramo mlade da verbalno i psihološko nasilje, kao i jedan od najtežih oblika gdje je kombinirano i fizičko i seksualno nasilje, ponižavanje i diskriminacija prepoznaju na vrijeme kako se ta ponašanja ne bi dalje razvijala.“

Projekt „Josipov dom“ kao utočište ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji kamo se žrtve nasilja mogu skloniti i koje im daje sigurnost i toplinu, predstavila je Nina Skurić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost  spolova Dubrovačko-neretvanske županije i voditeljica projekta.

– U mnogim županijama postoje sigurne kuće koje su instrument u borbi protiv posljedica koje nad žrtvama ostavlja nasilje u obitelji. Josipov dom je uspostava skloništa i uspostava usluga skrbi izvan obitelji, savjetovanje i pomoć ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji, daljnja izobrazba i edukacija stručnjaka koji rade sa žrtvama, i informiranje šire javnosti i podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti nasilja. Josipov dom – bit će siguran dom za žrtve obiteljskog nasilja!. – naglasila je Nina Skurić.

Dubrovačko neretvanska županija, uz potporu Caritasa dubrovačke biskupije kao projektnog partnera te Regionalne agencije DUNEA kao stručne pomoći sprovodi projekt „Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji – Josipov dom“.

Projekt traje do kolovoza 2023., a ukupna vrijednost projekta je 11.700.000 (11 milijuna i sedamsto tisuća kuna) bespovratnih sredstava, od čega je 85% posto osigurano iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a 15% iz proračuna RH.

„Josipov dom“ će biti sigurna luka ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji!