Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Centri za mlade obilježen je nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama na kojem je sudjelovala i Nina Skurić, pročelnica DNŽ, koja je istaknula kako će se realizacijom projekta „Josipov dom“ osigurati preduvjeti za uspostavu sustava podrške žrtvama nasilja u obitelji.

“Projekt rekonstruiranja i opremanja objekta, koji će služiti kao sklonište za žrtve nasilja u obitelji je u tijeku, a predviđeno je uređenje triju stambenih jedinica od kojih je jedna u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom.

Do uspostave Sigurne kuće, u suradnji s Caritasom Dubrovačke biskupije, žrtvama nasilja u obitelji osiguran je smještaj u privremenom skloništu za žrtve obiteljskog nasilja.

Dovršetak projekta „Josipovog doma“ predviđen je krajem kolovoza 2023.

Projekt izgradnje trajnog skloništa za žrtve nasilja u obitelji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 85% financira se iz Europskog socijalnog fonda – operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“, a 15% čine bespovratna sredstva iz državnog proračuna RH, istaknula je zamjenica v.d. pročelnice županijskog Odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Nina Skurić te dodala da je ukupni proračun projekta Josipovog doma 11.7 milijuna kuna.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Upravni odjel za zdravstvo, obitelj i branitelje i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije obilježili su prezentacijama profesorice Suade Salčić i učenika Gimnazije Dubrovnik koji su iz svoje perspektive govorili o nasilju u obitelji i u intimnim vezama, posebno naglasivši rezultate anonimne ankete provedene među gimnazijalcima na temu nasilja.

Među podacima se navodi da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana, a dubrovački gimnazijalci u provedenoj anekti smatraju da se najviše zlostavljanja događa upravo u obiteljima, te da je najčešće verbalno zlostavljanje. Na predstavljanju u prostorijama Centra za mlade Dubrovnik sudjelovali su i predstavnici policije, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Centra za socijalnu skrb i ravnatelji srednjih škola”, stoji u priopćenju Dubrovačko-neretvanske županije