Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I tebe se tiče

Svjedoci smo svakodnevnih vijesti iz crne kronike koje govore o nasilju u obitelji ili nasilju nad ženama. Takve objave nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Svaki pojedinac mora biti svjestan da se nasilje ne smije prešutjeti, jer nasilje nije prihvatljivo ponašanje, moramo ga prijaviti te time pomoći žrtvama. Žrtve često zbog traume i straha ne znaju kome se obratiti u takvim situacijama, stoga smo svi mi odgovorni pomoći i reagirati na vrijeme.

Već neko vrijeme je u funkciji besplatna i anonimna linija Nacionalnog pozivnog centra koja je dostupna 24/7 na području cijele Republike Hrvatske. Pozivom na 116 006 pozivatelji ostvaruju emocionalnu podršku, dobivaju pravne i praktične informacije te kontakte organizacija civilnog društva i institucija u kojima mogu ostvariti svoja prava. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji postoji privremeno sklonište za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji, a projektom Josipov dom uspostavit će se i trajno sklonište. Projekt „Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji – Josipov dom“ provodi Dubrovačko-neretvanska županija, uz potporu Caritasa Dubrovačke biskupije kao projektnog partnera te Regionalne agencije DUNEA kao stručne pomoći.

Osim buduće uspostave trajnog skloništa i skrbi izvan vlastite obitelji, aktivnosti EU projekta „Josipov dom“ obuhvaćaju pružanje usluga savjetovanja i pomaganja, osnaživanja i motiviranja te pružanja podrške ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji koje mogu biti i žene s invaliditetom, zatim aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji te aktivnosti vezane uz podizanje svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja u obitelji i negativnim posljedicama obiteljskog nasilja“ – izjavila je voditeljica projekta Nina Skurić. Josipov dom nosi ime po Sv. Josipu, zaštitniku obitelji i bit će sigurna luka i utočište žrtvama nasilja. „Projekt u sljedećem periodu obuhvaća niz aktivnosti poput edukacije najmlađe populacije, pa će se u osnovnim školama Dubrovačko-neretvanske županije organizirati izrada crteža kako bismo uvidjeli na koji način djeca vide nasilje, organizirat će se utrka srednjoškolaca na otoku Lokrumu, te izrada slikovnice za polaznike dječjih vrtića“ – dodala je voditeljica projekta. Projekt traje do kolovoza 2023., a ukupna vrijednost projekta je 11,7 milijuna kuna, od čega je 85% osigurano iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a 15% bespovratnih sredstava iz proračuna Republike Hrvatske.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/sutnja-podrzava-nasilje-1566477 –